Steden Schotland

Steden Schotland

placeholder G lasgow is de grootste stad van Schotland en de op twee na grootste van de Verenigde Koninkrijk. Van oudsher een deel van Lanarkshire, bevindt de stad zich nu binnen de grenzen van de gemeenteraad van Glasgow - een van de 32 gemeentes van Schotland. Het ligt aan de rivier de Clyde in de West Central Lowlands. Inwoners van de stad worden "Glaswegians" of "Weegies" genoemd. Glasgow is de vierde meest bezochte stad in het Verenigd Koninkrijk.

Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en een van de 32 raadsgebieden. Het bevindt zich in Lothian aan de zuidelijke kust van de Firth of Forth. Al sinds de 15e eeuw wordt Edinburgh erkend als de hoofdstad van Schotland. Het is de thuisbasis van het Schotse parlement en de zetel van de monarchie in Schotland. Historisch gezien een deel van Midlothian, is de stad lang een centrum van onderwijs geweest, met name op het gebied van geneeskunde, Schots recht, literatuur, wetenschappen en techniek. Het is het op een na grootste financiële centrum in het Verenigd Koninkrijk en de historische en culturele bezienswaardigheden van de stad hebben het tot de op een na populairste toeristische bestemming in het Verenigd Koninkrijk gemaakt, met jaarlijks meer dan een miljoen buitenlandse bezoekers.

Aberdeen

Aberdeen is de op twee na dichtstbevolkte stad van Schotland, een van de 32 gemeentes van Schotland en het 37e grootste deel van het Verenigd Koninkrijk, met een officiële bevolkingsraming van 196.670 voor de stad Aberdeen en 229.800 voor de gemeente. Bijnamen zijn de Granite City, de Gray City en de Silver City met de Golden Sands. In het midden van de 18de tot het midden van de 20e eeuw verwerkten de gebouwen van Aberdeen lokaal ontgonnen grijs graniet, dat als zilver kan schitteren vanwege het hoge mica-gehalte. Sinds de ontdekking van Noordzee- olie in de jaren zeventig staat Aberdeen bekend als de off- shore olie-hoofdstad van Europa. Het gebied rond Aberdeen is al minstens 8000 jaar oud, toen prehistorische dorpen rond de monding van de rivieren Dee en Don lagen. De stad heeft een lange, zanderige kustlijn en een zeeklimaat, de laatste resulteert in kille zomers en zachte winters.

Dundee

Dundee officieel de stad Dundee, is de op drie na grootste stad van Schotland en het 51e meest dichtbevolkte bebouwde gebied in het Verenigd Koninkrijk. De schatting voor het midden van de bevolking voor 2016 was 148.270, waarmee Dundee een bevolkingsdichtheid kreeg van 2.478 / km2, de op een na hoogste in Schotland. Het ligt in de laaggelegen oostelijke laaglanden aan de noordoever van de Firth of Tay, die de Noordzee bevolkt. Onder de naam Dundee City vormt het een van de 32 gemeentelijke gebieden die worden gebruikt voor de lokale overheid in Schotland. Historisch deel van Angus ontwikkelde de stad zich in de late 12de eeuw tot een burgh en vestigde zich als een belangrijke handelshaven aan de oostkust. Snelle uitbreiding werd teweeggebracht door de Industriële Revolutie, vooral in de 19e eeuw toen Dundee het centrum was van de wereldwijde jute-industrie. Dit, samen met zijn andere belangrijke industrieën gaf Dundee zijn epitheton als de stad van jute, jam en journalistiek.

Terug naar boven