Steden Schotland

Glasgow is de grootste stad van Schotland en de op twee na grootste van de Verenigde Koninkrijk. Van oudsher een deel van Lanarkshire, bevindt de stad zich nu binnen de grenzen van de gemeenteraad van Glasgow - een van de 32 gemeentes van Schotland. Het ligt aan de rivier de Clyde in de West Central Lowlands. Inwoners van de stad worden "Glaswegians" of "Weegies" genoemd. Glasgow is de vierde meest bezochte stad in het Verenigd Koninkrijk.

Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en een van de 32 raadsgebieden. Het bevindt zich in Lothian aan de zuidelijke kust van de Firth of Forth. Al sinds de 15e eeuw wordt Edinburgh erkend als de hoofdstad van Schotland. Het is de thuisbasis van het Schotse parlement en de zetel van de monarchie in Schotland. Historisch gezien een deel van Midlothian, is de stad lang een centrum van onderwijs geweest, met name op het gebied van geneeskunde, Schots recht, literatuur, wetenschappen en techniek. Het is het op een na grootste financiƫle centrum in het Verenigd Koninkrijk en de historische en culturele bezienswaardigheden van de stad hebben het tot de op een na populairste toeristische bestemming in het Verenigd Koninkrijk gemaakt, met jaarlijks meer dan een miljoen buitenlandse bezoekers.

steden schotland

Aberdeen

Aberdeen is de op twee na dichtstbevolkte stad van Schotland, een van de 32 gemeentes van Schotland en het 37e grootste deel van het Verenigd Koninkrijk, met een officiƫle bevolkingsraming van 196.670 voor de stad Aberdeen en 229.800 voor de gemeente. Bijnamen zijn de Granite City, de Gray City en de Silver City met de Golden Sands. In het midden van de 18de tot het midden van de 20e eeuw verwerkten de gebouwen van Aberdeen lokaal ontgonnen grijs graniet, dat als zilver kan schitteren vanwege het hoge mica-gehalte. Sinds de ontdekking van Noordzee- olie in de jaren zeventig staat Aberdeen bekend als de off- shore olie-hoofdstad van Europa. Het gebied rond Aberdeen is al minstens 8000 jaar oud, toen prehistorische dorpen rond de monding van de rivieren Dee en Don lagen. De stad heeft een lange, zanderige kustlijn en een zeeklimaat, de laatste resulteert in kille zomers en zachte winters.