Klimaat Schotland

Klimaat Schotland

placeholder H et weer in Schotland verschilt niet zo veel van andere gebieden in het Verenigd Koninkrijk, hoewel Schotland wat meer bewolkt, wat natter, winderiger is en de gemiddelde temperaturen lager zijn, vooral in het (verre) noorden. Over het algemeen kan men zeggen dat het weer in Schotland erg veranderlijk is en afhankelijk van het seizoen, de hoogte en de regio, kunnen er grote verschillen zijn. Zware sneeuwval en sneeuwstormachtige omstandigheden kunnen optreden op de hoogste toppen van de Cairngorms, terwijl het zuiden van Schotland droog weer kan hebben. En soms baden de toppen van de Cairngorms in de zon terwijl het laagland bedekt is met mist en lage bewolking. Wanneer lagedrukgebieden met warme lucht uit de Atlantische Oceaan aankomen, kan zware regenval dagenlang in de West Highlands vallen, terwijl de oostkust volledig droog blijft.

Wanneer is een goede tijd om Schotland te bezoeken?

Een vraag die vaak wordt gesteld ... Wat is de beste tijd om Schotland te bezoeken? Mijn eerste reactie zou zijn om laat in de lente tot de vroege zomer (april tot juli) te zeggen, dat is het korte antwoord. Het lange antwoord is dat er eigenlijk geen kort antwoord is. De lente is vaak het zonnigst aan de westkust en op de eilanden in de Hebriden, maar omdat het weer erg veranderlijk is, kan het net zo goed regenachtig en winderig zijn. De zomers kunnen geweldig zijn, maar ze kunnen ook vreselijk zijn. En er zijn soms weken van fantastisch weer in de herfst, maar het kan net zo goed andersom zijn. Het Schotse weer is veranderlijk, het hele jaar door!

Gemiddelde uren zonneschijn in Schotland

minste voor de bergen in de Highland-regio. De piek in de zonuren valt in mei en juni en de minste zonneschijn is in december en januari. Vanwege de hoge speelruimte zijn de winterdagen erg kort maar worden gecompenseerd met lange zomerdagen met slechts 5 uur 'bijna donker'. Bekijk de tabel Daglichturen in Schotland om meer te weten te komen over de hoeveelheid daglicht in elke maand.

Gemiddelde regenslagen in Schotland

Neerslag is een ander belangrijk element van het Schotse weer, hoewel het niet zo erg is als mensen je soms vertellen. Sommige gebieden krijgen ongeveer 3000 mm per jaar (de westelijke hooglanden) en andere gebieden slechts 800 mm per jaar (de oostkust). Meetbare regenval vindt plaats op meer dan 250 dagen in de Hooglanden tot 175 dagen per jaar in andere delen. Om te controleren op sneeuwval of andere weersomstandigheden, kunnen we een bezoek aan onze Scotland Webcams-pagina aanbevelen De favoriete richting van de wind komt uit het zuidwesten en sterke winden komen vaker voor en zijn de sterkste in de westelijke eilanden en de noordwestkust.

Gemiddelde temperaturen in Schotland

Januari en februari zijn de koudste maanden met een gemiddelde van ongeveer 5 tot 7 ° C. De zomermaanden hebben gemiddeld ongeveer 15 graden Celsius (Glasgow). De jaargemiddelde temperatuur op Ben Nevis (1344m) is -0,3C. Sneeuwval vindt plaats op minder dan 20 dagen nabij de westkust tot meer dan 100 dagen in de Cairngorm-bergen, voornamelijk in de maanden december tot maart.

Terug naar boven